Maes & Lunau lanceert het tweede seizoen van de podcastserie “Gesprekken aan de Amstel”

Paul van Liempt, bekend van onder andere BNR nieuwsradio, gaat in deze podcastserie in gesprek met moderne leiders die geplaatst zijn door Maes & Lunau en die op directieposities zitten of anderszins beleidsbepalend zijn in Nederland. De rode draad die door de interviews loopt zijn kantelingen op maatschappelijk, organisatorisch of persoonlijk vlak en wat daar de gevolgen van zijn.

Iedere twee weken wordt een nieuwe aflevering gelanceerd onder de titel “Gesprekken aan de Amstel”. De naam refereert aan het kantoor van Maes & Lunau aan de Amsteldijk waar de gesprekken in onze studio met uitzicht op de Amstel worden opgenomen. Een toepasselijke titel, die ook goed de informele sfeer van de gesprekken weergeeft.

Linda van Zomeren

CEO - CB

In aflevering 9 – van de podcastserie “Gesprekken aan de Amstel” rondom het thema de Kanteling – gaat Paul van Liempt in gesprek met Linda van Zomeren, CEO van CB. CB is een logistieke dienstverlener en distribueert fysieke boeken, audioboeken en e-books, in de winkelstraat en online in Nederland en België. Ook biedt CB logistieke oplossingen voor de Healthcare markt.

“Het is belangrijk zichtbaar te zijn en met empathie naar de ander te kijken en luisteren.”

Femke Brenninkmeijer

CEO - NPRC

In aflevering 7 – van de podcastserie “Gesprekken aan de Amstel” rondom het thema de Kanteling – gaat Paul van Liempt in gesprek met Femke Brenninkmeijer, CEO van NPRC de coöperatie van scheepseigenaren, specialist in transport van droge bulk over Europese waterwegen.

Luisteren is een vaardigheid die sterk wordt onderschat. Ik heb het over echt luisteren; willen horen en begrijpen wat de ander zegt. Het vereist sensitiviteit en je moet er tijd voor durven nemen. Het moet niet bij luisteren alleen blijven. Je moet vervolgens ook iets doen met de kennis die je in die gesprekken op doet. Ik heb in de maritieme wereld geleerd dat een hands-on mentaliteit van belang is.”

Annette Ottolini

Algemeen Directeur - Evides Waterbedrijf

In aflevering 6 – van de podcastserie “Gesprekken aan de Amstel” rondom het thema de Kanteling – gaat Paul van Liempt in gesprek met Annette Ottolini, Algemeen Directeur van Evides Waterbedrijf. Evides levert als één van de grootste Nederlandse waterbedrijven drinkwater en industriewater aan 2,5 miljoen consumenten en bedrijven in het werkgebied Zeeland, zuidelijk deel van Zuid-Holland, en de westpunt van Brabant. Ook levert Evides industriewater aan grote industrieën in Nederland, België en Duitsland.

“Annette Ottolini vindt de uitvoering een integraal onderdeel van alle plannen en strategische vergezichten waar je als leidinggevende op inzet. Juist in een tijd van kanteling, met arbeidskrapte op alle fronten, van belang om goed te benadrukken: ‘Wie alleen maar ideeën over de schutting gooit, zonder zich te bekommeren om de uitvoering, geeft weinig blijk van betrokkenheid. Doen en denken horen onlosmakelijk bij elkaar. De negentiende eeuwse dichter Guido Gezelle heeft dat ooit prachtig verwoord: ‘Denk alleer gij doende zijt / En doende denk dan nog.’ “

Rinke Zonneveld

CEO - Invest-NL

In aflevering 5 – van de podcastserie “Gesprekken aan de Amstel” rondom het thema de Kanteling – gaat Paul van Liempt in gesprek met Rinke Zonneveld, CEO van Invest-NL. Invest-NL is een impact investor met de missie om Nederland duurzamer en innovatiever te maken door het financieren van projecten en ondernemingen en door advies te geven en onderzoek te doen naar het financierbaar maken van business cases en werkt samen met ondernemers, financierders, investeerders en overheden.

“Ons leitmotiv is financierbaar maken wat niet financierbaar lijkt. Daarbij geloof ik in de filosofie van de ondernemende Staat, van Mariana Mazzucato, de Italiaans-Amerikaanse econoom. Ze is hoogleraar Economics of Innovation & Public Value aan University College London.”

Tom van Aken

CEO - Avantium

In aflevering 4 – van de podcastserie “Gesprekken aan de Amstel” rondom het thema de Kanteling – gaat Paul van Liempt in gesprek met Tom van Aken, CEO van Avantium. Avantium is een door innovatie gedreven onderneming die zich toelegt op het ontwikkelen van innovatieve technologieën voor de productie van chemicaliën en materialen op basis van hernieuwbare grondstoffen zoals planten en CO2 in plaats van fossiele grondstoffen. Avantium maakt bijvoorbeeld het bioplastic PEF dat gebruikt kan worden voor flessen, verpakkingen en textiel.

“We willen koploper zijn in de transitie naar een fossielvrije wereld. Daarbij is een duidelijke toekomstvisie belangrijker dan een positieve cashflow. En 2025 is voor ons een kanteljaar, omdat de financiën dan gaan kantelen, wat nog niet wil zeggen dat we dan al winst gaan maken. Media die telkens na de halfjaarresultaten zeggen dat onze verliezen oplopen, hebben het niet begrepen. We zijn juist aan het investeren, met winst in de toekomst voor ogen.”

Arjan Eleveld

Managing Partner - Jonathan Warner

In aflevering 3 – van de podcastserie “Gesprekken aan de Amstel” rondom het thema de Kanteling – gaat Paul van Liempt in gesprek met Arjan Eleveld, Managing Partner bij Jonathan Warner.

“Juist in deze kanteltijd, waarin veel op ons afkomt en we ons niet meer onkwetsbaar kunnen wanen, is systeemverandering zeer gewenst. Doorbreek het wantrouwen, kies voor “echt” leiderschap en ga waar mogelijk over van het Angelsaksisch model, naar het Rijnlands model.”

Arno Visser

Voorzitter - Bouwend Nederland

In aflevering 8 – van de podcastserie “Gesprekken aan de Amstel” rondom het thema de Kanteling – gaat Paul van Liempt in gesprek met Arno Visser, Voorzitter van Bouwend Nederland. Bouwend Nederland verenigt, verbindt en ondersteunt bouw- en infrabedrijven aan de hand van drie kerntaken: belangenbehartiging, brancheontwikkeling en ledenservice.

“Visser waarschuwt al jaren voor wat er in zijn ogen grondig mis is in het openbaar bestuur: ‘De scheiding van beleid en uitvoering werkt niet en die bestaat al sinds de jaren zeventig. Beleidsmakers weten niet meer wat uitvoerbaar is. We moeten elkaar niet meer gevangen houden in de schijnwereld van beleidsconstructies. Dat paradigma veranderen zou pas een echte kanteling teweeg brengen. Het zou ons land minder complex maken.”

Hannelore Majoor

Managing Director – JCDecaux

In aflevering 2 – van de podcastserie “Gesprekken aan de Amstel” rondom het thema de Kanteling – gaat Paul van Liempt in gesprek met Hannelore Majoor, Managing Director bij JCDecaux, de enige internationale speler die zich uitsluitend richt op buitenreclame en zich in 3 sectoren heeft ontwikkeld: straatmeubilair, vervoersreclame en reclameborden.

“Ook tijdens corona en juist nu in deze tijd blijft ons bedrijf vol inzetten op duurzame ontwikkeling. Dat biedt ons de gelegenheid te anticiperen op de veranderingen die op ons afkomen en stelt ons in staat grote stappen te zetten op groei en innovatie.”

Tjark Tjin-A-Tsoi

CEO - TNO

In aflevering 1 – van de podcastserie “Gesprekken aan de Amstel” rondom het thema de Kanteling – gaat Paul van Liempt in gesprek met Tjark Tjin-A-Tsoi, CEO van TNO. TNO is in 1932 bij wet opgericht om kennis toepasbaar te maken voor bedrijven en overheden. Sindsdien is TNO onderdeel van de publieke kennisinfrastructuur in Nederland.

“Amerikaanse bedrijven hebben een groot voordeel boven Europese: ze zijn altijd beter gefinancierd, omdat investeerders zeggen dat een bedrijf dat aan het bouwen is niet te krap in het jasje moet zitten. Europa mag daar in deze tijd van kanteling een voorbeeld aan nemen. “

Paul van Liempt

Presentator

Paul van Liempt schreef lange zaterdaginterviews voor Het Parool en Het Financieele Dagblad.
Voor BNR maakte hij 8 jaar lang een grote dagelijkse ochtendshow en voor RTL Z presenteerde hij een dagelijkse talkshow.
Nu werkt hij voor BNR en ChangeInc. Hij schreef 7 boeken. Zijn laatste kwam uit in mei 2022, over het Openbaar Ministerie.

Seizoen 01 – Leiderschap en duurzaamheid

Gesprekken aan de Amstel - S01

In het eerste seizoen van de podcastserie “Gesprekken aan de Amstel” stond het thema leiderschap en duurzaamheid centraal. Ook in die serie ging Paul van Liempt in gesprek met moderne leiders die geplaatst zijn door Maes & Lunau en die op directieposities zitten of anderszins beleidsbepalend zijn in Nederland. Benieuwd naar deze mooie gesprekken? Beluister ze hier: