Zwarte Pieten

News

content

Zwarte Pieten

Blog, 20 November 2017

 

Als een directeur niet gepruimd wordt door zijn management team kan hij de “Zwarte Piet” krijgen. Dat kan einde verhaal inluiden voor de baas. Hoeft niet, maar zeker is dat er koppen gaan rollen. Het grote Zwarte Pieten wordt vooral gespeeld als het slecht gaat met een organisatie. Weg teamgeest en gemeenschappelijke agenda. Repareren van slechte verhoudingen in een team is een kunst en maar zelden succesvol.

In Nederland gaat het goed. Dus weinig “Zwarte Pieten” deze periode. Toch?

Het parachuteren van een Hoofd Piet in een bestaande directie kan heel louterend werken en functioneel zijn. Dynamiek verzekerd. Verandering moet vaak schoksgewijs van start. Soms is de weerstand tegen verandering echter te groot en komt het oude bestaande team succesvol in opstand. Exit nieuwe bestuurder. Of het kan zijn dat het besluit nemend gremium gewoon de verkeerde M/V heeft uitgezocht. In ieder geval zijn er enkel verliezers.

Je kan ook de Pieten zelf vragen een nieuwe Hoofd Piet te selecteren. Garantie voor een breed gedragen maar meestal middelmatige oplossing. Maes & Lunau doet een degelijk 360° onderzoek als er een nieuwe Hoofd Piet moet komen. Wegen en wikken en vooral een gefundeerde professionele opinie vormen. Dan een goede discussie aangaan met de Sinterklaas die de Hoofd Piet uiteindelijk moet aanstellen. De Goedheiligman kan immers ook niet alles alleen.

Mattijs Kropholler
Managing Partner
Maes & Lunau Executive Search

Archive