Terug naar nieuws overzicht
Nieuws

Maes & Lunau heeft het management mogen invullen van de nieuwe organisatie Floriway

Medio november vorig jaar deed Royal FloraHolland (RFH) de aankondiging van de nieuwe joint venture: Floriway.
Na uitgebreid onderzoek naar de marksituatie en de positie van RFH in de sierteeltsector, heeft de ACM haar goedkeuring gegeven aan de samenwerking tussen RFH en de vervoersbedrijven De Winter, Van Zaal en Wematrans. De bedrijven hebben hierdoor groen licht voor de oprichting van logistiek dienstverlener Floriway.

Floriway

Floriway wordt een zelfstandig transportbedrijf dat logistieke diensten levert voor sierteeltproducten. Floriway gaat zich onderscheiden door gemak en service te bieden en wordt op termijn onder andere gekoppeld aan de digitale marktplaats Floriday. Met een druk op de knop kan straks, indien gewenst, eenvoudig en snel de logistieke afwikkeling en het transport worden geregeld. Dit wordt een volledig geïntegreerd proces. De bloemen en planten worden opgehaald en afgeleverd op de plek en in het tijdvak dat klanten wensen. Via track en trace kunnen klanten de bestelling volgen.

Tegelijkertijd wordt op het gebied van sierteelttransport een duurzame efficiencyslag gemaakt voor de sector. Bij Floriway werken ca. 700 medewerkers waarvan 350 chauffeurs en 300 dock medewerkers en een beperkt aantal ondersteunende en stafmedewerkers.

Royal FloraHolland krijgt een meerderheidsbelang in de joint venture. Alle activiteiten van de betrokken vervoersbedrijven zijn in de samenwerking opgenomen, inclusief de activiteiten die niet via Royal FloraHolland of Floriday lopen. Het nieuwe bedrijf gaat zelfstandig opereren. De transportbedrijven in de joint venture blijven voorlopig opereren onder eigen naam, voor eigen klanten en met eigen medewerkers. Voor kwekers en kopers verandert daarmee voorlopig niets. Vanaf 2022 vindt er geleidelijke integratie plaats tussen de betrokken partijen. Alle betrokken partners zijn vertegenwoordigd in het management van de joint venture. De posities van Algemeen Directeur en Financieel Directeur zijn ingevuld door Maes & Lunau. Zij vormen de statutaire directie van Floriway. Tezamen met de directieleden van de drie vervoersbedrijven vormen zij het management van Floriway

Toon Vos, Algemeen Directeur

Toon Vos was in eerst instantie sinds april 2020 interim voor aangetrokken om voorbereidingen te treffen als Directeur Transport. Toon Vos heeft zijn kennis en ervaring opgedaan bij onder andere The Greenery, DPD en Vroegop Ruhe & Co. Toon wordt bij de opstart van Floriway aangesteld als Algemeen Directeur.

Jan-Weert Lont, Financieel Directeur

Om de verschillende financiële stromen goed te begeleiden en samen te voegen tot uiteindelijk een geïntegreerd systeem is een financieel interimmanager in oktober 2020 aangesteld: Frank van Antwerpen. Inmiddels heeft Maes & Lunau ook hier een permanente vervanger voor gevonden in Jan-Weert Lont. Jan-Weert is in december gestart als Financieel Directeur. Jan-Weert was eerder CFO bij de OBA Groep in Amsterdam (Bulk Terminals) en daarvoor CFO Operations Noord-Europa bij Maersk Line. Hij heeft bedrijven geïntegreerd, administraties in- en uit elkaar gehaald en samengevoegd. Hij weet wat het is om in- en met een grote corporate te werken en hoe in dat ritme aan te sluiten terwijl je je eigen business stuurt. Hij kent de regievoering van logistiek vanuit verschillende modaliteiten en weet hoe het is om verschillende partijen bij elkaar te brengen.

Wij wensen beiden een succesvolle samenwerking toe om Floriway en daarmee Royal FloraHolland weer verder te brengen in de optimalisering van de logistieke keten in de sierteelt.