Maes & Lunau lanceert het derde seizoen van de podcastserie “Gesprekken aan de Amstel”

Ontdek de Maes & Lunau-podcast “Gesprekken aan de Amstel”, gehost door de gerenommeerde Paul van Liempt, bekend van BNR Nieuwsradio.

Deze podcastserie neemt je mee in boeiende dialogen met moderne leiders die een stempel drukken op het Nederlandse beleid en bedrijfsleven. In dit seizoen staat het thema “Leiders in Transitie” centraal, waarbij we uitdagingen en kansen verkennen die gepaard gaan met onze snel veranderende wereld. Van wereldwijde transities tot nationale vraagstukken en bedrijfsinnovaties, elk gesprek biedt nieuwe inzichten.

De naam refereert aan het kantoor van Maes & Lunau aan de Amsteldijk waar de gesprekken in onze studio met uitzicht op de Amstel worden opgenomen. Een toepasselijke titel, die ook goed de informele sfeer van de gesprekken weergeeft.

Elke week wordt een nieuwe aflevering gelanceerd, dus blijf op de hoogte en laat je inspireren door de leiders van vandaag!

Marijke Folkers-in ’t Hout

Boerin en Bestuurder

In aflevering 8 – van de podcastserie “Gesprekken aan de Amstel” rondom het thema Leiders in transitie – gaat Paul van Liempt in gesprek met Marijke Folkers-in ‘t Hout, commissaris van diervoederconcern ForFarmers en mede-eigenaar van gemengd bedrijf Mevar Meeden. Ze is ook commissaris bij coöperatie Avebe, het aardappelzetmeelconcern uit Veendam. Ze is voorzitter van AgroAgenda Noord-NL en voorzitter van het Noordelijk Landbouwberaad.

“Het grootste probleem is natuurlijk: waarom plakken we die stickers erop? Wat zit erachter? Wat is de reden daarvoor? Vaak zit er natuurlijk een andere beweging achter. Dat we zeggen dat we met de hele veehouderij moeite hebben. Die willen we dus niet meer in onze achtertuin. Oké, dat is te begrijpen. Dat betekent dus dat je het verplaatst naar een ander deel. Waarbij je het niet meer ziet. Wat ik heel erg mis daarin is dat we het veel hoger hadden moeten aanvliegen. We hadden veel meer met een visie moeten beginnen. Waar we naartoe willen. Daarom roepen boeren nu ook om een perspectief. Ik heb moeite met het plakken van stickers. Niet alleen als het gaat om boeren. Maar eigenlijk op iedereen in de samenleving.”

Marcel Jacobs

CEO - Kramer Food Family

In aflevering 7 – van de podcastserie “Gesprekken aan de Amstel” rondom het thema Leiders in transitie – gaat Paul van Liempt in gesprek met Marcel Jacobs, CEO van Kramer Food Family. De Family bestaat uit acht deelnemingen in groente-verwerkende bedrijven in Europa. Kramer Food Family is de belangrijkste versleverancier van AH. Het bedrijf heeft 1600 medewerkers en 72 productielijnen.

“Duurzaamheid is iets dat ons intrinsiek motiveert. Er worden veel vragen over gesteld: Ja, maar jullie groente is altijd verpakt. En die zit in plastic. En dat is dus minder duurzaam.” Nou heel goed. Ik denk dat het vanuit duurzaamheid juist iets doet. Kijk, iemand die het zelf in zijn moestuintje doet. Dat is wellicht nog net iets duurzamer. Maar ten opzichte van de gemiddelde consument zijn onze producten denk ik duurzamer. Omdat we ze efficiënter wassen en snijden. Dat we het op maat in een kleine verpakking doen. Of een middelgrootte. Of een grote verpakking aanleveren. Maar met name omdat we de reststromen goed weten te gebruiken.”

Kitty Koelemeijer

Hoogleraar Marketing & Retailing - Nyenrode Business Universiteit

In aflevering 6 – van de podcastserie “Gesprekken aan de Amstel” rondom het thema Leiders in transitie – gaat Paul van Liempt in gesprek met Kitty Koelemeijer, Hoogleraar Marketing & Retailing – Nyenrode Business Universiteit. Ze is ook directeur van het Centre for Marketing & Supply Chain, commissaris bij Brunel en KPN, lid van de Raad van Toezicht van NLinBusiness, de Vereniging Eigen Huis en het Fonds Gehandicaptensport. Daarnaast heeft ze sinds twee jaar ook een eigen podcastserie.

“Ik zeg vaak dat wat mensen doen anthropomorphisme is. Dus AI vergelijken met hoe een mens denkt. Een ChatGPT beschouwen alsof je tegen een mens praat. Die ook echt begrijpt wat je zegt. Het zijn gewoon statistische tools. Bij ChatGPT zit er een model achter dat voorspelt dat je een mens bent. En wat de volgende wordt. Alles is nu op ongelooflijk veel data gebaseerd die zijn getest en geschat.
De reden dat je denkt dat het een mens is die tegen je praat, is omdat op een heleboel criteria die wij als menselijke competenties zien, zoals verhalen kunnen vertellen en empathie kunnen laten tonen, het een goede inhoud heeft. Een programma als ChatGPT scoort daar heel hoog op, op bijna alle criteria.”

Marjolein Tasche

Voorzitter - LHV

In aflevering 5 – van de podcastserie “Gesprekken aan de Amstel” rondom het thema Leiders in transitie – gaat Paul van Liempt in gesprek met Marjolein Tasche, voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging LHV.

“Het aantal huisartsen is de afgelopen jaren toegenomen, dat is waar. Maar de vraag naar huisartsenzorg is nog meer gestegen. Dat komt onder andere door de vergrijzing. Oudere mensen hebben over het algemeen meer zorg nodig. En die komen allemaal bij de huisarts, ook omdat veel van hen langer thuis blijven wonen. Daarnaast hebben huisartsen de afgelopen jaren veel taken van het ziekenhuis overgenomen. En hebben we te maken met wachtlijsten in de ggz en de jeugdzorg. Daarom hebben huisartsen het drukker gekregen, ondanks dat er meer zijn.”

“Het poortwachterschap is de kracht van de huisarts We weten dat mensen die een vaste huisarts hebben langer leven en gezonder zijn. Ze hebben minder zorgvragen. De huisarts kent je, heeft een integraal beeld van jou als persoon en kan daarom je klachten in context plaatsen. De kracht van de huisarts is die kennis, die integrale blik. Voor een jong iemand die nooit wat heeft is dit misschien nog niet zo belangrijk. Maar voor meer kwetsbaardere mensen is het van groot belang.”

Maarten Otto

CEO - Alliander

In aflevering 4 – van de podcastserie “Gesprekken aan de Amstel” rondom het thema Leiders in transitie – gaat Paul van Liempt in gesprek met Maarten Otto, CEO van netbeheerder Alliander. Alliander verzorgt de distributie van energie in een derde van Nederland, met bijna 6 miljoen aansluitingen.

“Alleen maar mooi weer verhalen vertellen of alleen maar korte termijn verhalen ophangen, zet je op het verkeerde been. Ik denk dat een van de belangrijke taken is die wij hebben, en dan bedoel ik wij als netbeheerders, is dat wij vooral ook moeten laten zien wat de consequenties zijn van de keuzes die worden gemaakt.”

Georgette Fijneman

Directievoorzitter - Zilveren Kruis

In aflevering 3 – van de podcastserie “Gesprekken aan de Amstel” rondom het thema Leiders in transitie – gaat Paul van Liempt in gesprek met Georgette Fijneman, directievoorzitter van Zilveren Kruis.

“Mijn aanpak nu in mijn rol als voorzitter van een bedrijf is dat ik altijd probeer drie jaar vooruit te kijken. En vervolgens ook te zeggen: hoe beginnen we? Dat je eerste voornemen met de kerst klaar is. Je schetst een perspectief, dat je ook naar de lange termijn kijkt, maar vertaalt het gelijktijdig wat er dan komend jaar moet gebeuren om er te komen. Want je wil niet alleen maar met de waan van de dag bezig zijn, maar je wil ook niet alleen maar dagdromen over wat er ooit gaat komen. Je moet altijd zorgen dat je beide dimensies voor ogen houdt. En daarna ieder jaar weer even drie jaar vooruitkijken. Dan hou je steeds een wortel aan de horizon.”

Derk te Bokkel

CEO - Royal IHC

In aflevering 2 – van de podcastserie “Gesprekken aan de Amstel” rondom het thema Leiders in transitie – gaat Paul van Liempt in gesprek met Derk te Bokkel, CEO van scheepsbouwer Royal IHC.

“Er zijn twee kernwoorden denk ik waar het om draait. Het ene is luisteren. Er wordt vaak te weinig geluisterd. Niet alleen door CEO’s , maar door iedereen? Heel veel mensen zijn alleen maar aan het zenden. Het gaat er juist om  signalen op te pikken van je omgeving. Wat wil men? Waar denkt men aan? Wat zijn zinvolle initiatieven? Welke zicht hebben ze vanuit hun expertise en hun kennis en hun netwerk op bepaalde thema’s? Ik heb heel veel tijd besteed aan luisteren. Het tweede is kernwoord is perspectief. Je moet iets doen met de informatie die je verzamelt, zodat het anderen een perspectief biedt op persoonlijke groei, op stabiliteit in het bedrijf, op rust, op minder stress. Dat is vaak ook wel eens lastig. Want er moeten wel een heleboel dingen gebeuren om te zorgen dat we volgende week overleven, volgende maand overleven, dat we de financiering opnieuw op poten kunnen zetten. En tegelijkertijd moet je blijven denken: waar wil ik over vijf of tien jaar staan.”

Jet de Ranitz

Voorzitter Raad van Bestuur / CEO - SURF

In aflevering 1 – van de podcastserie “Gesprekken aan de Amstel” rondom het thema Leiders in transitie – gaat Paul van Liempt in gesprek met Jet de Ranitz, Voorzitter Raad van Bestuur / CEO van SURF, een organisatie die digitale diensten inkoopt en kennis deelt voor het onderwijs.

“We kopen namens de hele sector in en onderhandelen daarvoor met alle partijen die dat in Nederland willen aanbieden. En we kijken of het voldoet aan de Europese- en Nederlandse wetgeving. Soms moet je ook een robbertje vechten. Als de markt het niet kan leveren omdat het geen standaardpakket is en de onderzoekers het toch willen hebben bijvoorbeeld, of het onderwijs het nodig heeft. In zo’n geval bouwen we het zelf of knutselen het samen met een aantal leveranciers in elkaar.”

Paul van Liempt

Presentator

Paul van Liempt schreef lange zaterdaginterviews voor Het Parool en Het Financieele Dagblad.
Voor BNR maakte hij 8 jaar lang een grote dagelijkse ochtendshow en voor RTL Z presenteerde hij een dagelijkse talkshow.
Nu werkt hij voor BNR en ChangeInc. Hij schreef 7 boeken. Zijn laatste kwam uit in mei 2022, over het Openbaar Ministerie.


Beluister hier de voorgaande seizoenen:

Gesprekken aan de Amstel - S02

In het tweede seizoen van de podcastserie “Gesprekken aan de Amstel” stond het thema leiders in transitie centraal. Ook in die serie ging Paul van Liempt in gesprek met moderne leiders die geplaatst zijn door Maes & Lunau en die op directieposities zitten of anderszins beleidsbepalend zijn in Nederland. Benieuwd naar deze mooie gesprekken? Beluister ze hier:

Gesprekken aan de Amstel - S01

In het eerste seizoen van de podcastserie “Gesprekken aan de Amstel” stond het thema leiderschap en duurzaamheid centraal. Ook in die serie ging Paul van Liempt in gesprek met moderne leiders die geplaatst zijn door Maes & Lunau en die op directieposities zitten of anderszins beleidsbepalend zijn in Nederland. Benieuwd naar deze mooie gesprekken? Beluister ze hier: